ECC (Elliptic Curve Cryptography) típusú tanúsítványok használatára történő áttérés

Az alábbiakban összegezzük az új, ECC (Elliptic Curve Cryptography) típusú tanúsítványok használatára történő áttéréssel kapcsolatos legfontosabb információkat és Önök oldalán elvégzendő teendőket arra tekintettel, hogy az ECC-re átállás 2023.09.21-ét követően már nem opcionális, az érintett SZEÜSZ/KEÜSZ szolgáltatások vonatkozásában kötelező érvénnyel alkalmazandó.

Első és legfontosabb szempont, hogy amennyiben szakrendszereik még RSA típusú tanúsítványokat használnak, úgy ezen tanúsítványok legkésőbb 2023.09.21-én (egységesen) le fognak járni, mely az egyes, tanúsítvány alapú szolgáltatások és azokhoz kapcsolódó rendszerek működésében - adott esetben több csatlakozásuk működésében is – fennakadásokat okozhat, annak leállását is eredményezheti. Ennek elkerülése és a szolgáltatások folytonosságának biztosítása érdekében szükséges közreműködniük az ECC típusú tanúsítványra történő átállásban.

Mely szolgáltatások érintettek?

  • AVDH, AVDH-DHSZ
  • Biztonságos Kézbesítési Szolgáltatás (BKSZ)
  • EFER
  • KAÜ
  • KEASZ-KEAESZ WS

A fenti szolgáltatások esetében módosító kérelmet szükséges beküldeniük a szeusz.gov.hu felületen. Az egyes űrlapok „Kérelem indoka” (szabadszöveges) mezőjében legyenek szívesek feltüntetni, hogy a módosító igény az ECC átállásra vonatkozik.

Elsőként – amennyiben eddigiekben még nem végezték el a tesztelést – TESZT környezetben szükséges benyújtaniuk a kérelmet. ÉLES környezetre vonatkozóan a módosító kérelem benyújtása mellett szükséges megrendelniük a szolgáltatáshoz kapcsolódó ECC tanúsítványt is (teszten nem, csak ÉLES környezet esetén szükséges megrendelő és szerződés). Fontos tudni, hogy önmagában nem elegendő megrendelni az új tanúsítványt, ezen felül további beállításokra is szükség van szolgáltatói oldalon, így kérjük, az adott igényre vonatkozóan várják meg a SZEÜSZ Ügyfélszolgálat visszajelzését, a kérelmek lezárását a felületen. Ezt követően ellenőrizhető Önök oldalán az ECC tanúsítvánnyal történő működés.

Annak érdekében, hogy az ehhez kapcsolódó ügyintézést megkönnyítsük, összegezzük azokat a teendőket, amelyeket végre kell hajtani a sikeres tanúsítványcsere érdekében. Az alábbi instrukciók követésével kérheti a cserében érintett csatlakozásának módosítását:

  1. Belépés a https://szeusz.gov.hu weboldalán (Szervezeti adminisztrátori jogosultsággal);
  2. CSATLAKOZÁSOK/Csatlakozások keresése menüpontok kiválasztása;
  3. A Szolgáltatás lehetőségnél válassza ki a módosításban érintett szolgáltatást (például: BKSZ (Hivatali kapu), KAÜ, DHSZ stb.);
  4. Javasolt a keresést tovább szűkíteni az igénylés környezetének (teszt, éles, dev), valamint az igénylés állapotának a megadásával (lezárt csatlakozás);
  5. Válassza ki a KERESÉS opciót, majd a cserében érintett csatlakozás sorában (jobb szélen) a Módosítás lehetőséget.
  6. A fent leírt lépéseket követően az online kérdőív kitöltését követően adja le a módosítási igényt a felületen.

A felület a kérelem állapotában történő változásokról automatikus rendszerüzeneteket küld, így annak lezárásól is értesülni fognak a módosításban érintett csatlakozáshoz rendelt intézményi és technikai kapcsolattartók.

Dokumentumok
ECC - AVDH tájékoztató.pdf 2023-08-31 42056 byte Letöltés
ECC - BKSZ tájékoztató.pdf 2023-08-31 41951 byte Letöltés
ECC - KAÜ tájékoztató.pdf 2023-08-31 56439 byte Letöltés
ECC - KEAESZ tájékoztató.pdf 2023-08-31 41857 byte Letöltés